A Kárpát-medencei Mézfesztivált egyesületünk hívta életre 2004-ben, azóta minden év december első hétvégéjén Zalaegerszeg a méz fővárosává válik. Azzal a céllal indítottuk útjára a rendezvényt, hogy felhívjuk a figyelmet a mézfogyasztás fontosságára, az egészségre gyakorolt jótékony és gyógyító hatásaira, s ez által növekedjen hazánkban az egy főre jutó mézfogyasztás mennyisége. További célként tűztük ki, hogy határon túli magyar barátaink segítségével megismertessük a hazai mézfogyasztókat, hogy milyen széles a Kárpát-medencében megtalálható mézfajták termékpalettája, a hazánkban kedvelt akácméztől, a magasabb hegyi területeken gyűjtött erdei mézeken át, a havasi mézig, amelyek mára ugyancsak ismertté váltak hazánkban. A fesztiválra látogatók a hazai: sárréti, észak-bácskai, tolnai és természetesen zalai méhészek mézkínálata mellett székelyföldi mézeket és méhészeti termékeket is kóstolhattak és vásárolhattak. A kezdetektől folyamatosan változott és bővült a fesztivál programja. Idén már 14. alkalommal kapcsolódott be a Kárpát-medencei Mézlovagrendi találkozó, amelyre az STME Ambrózia Mézlovagrendje hívta meg a hazai és határainkon túli magyar mézlovagrendeket, hogy jelenlétükkel is hozzájáruljanak a méz népszerűsítéséhez.

Az elmúlt négy évhez hasonlóan a térség termelőit és kézműveseit is felvonultató komplex rendezvényen szeretnénk felhívni a figyelmet a méz és egyéb méhészeti termékek fontosságára. Az évek során folyamatos fejlődés történt a rendezvény tartalmi és technikai lebonyolításával kapcsolatban. Zalaegerszeg Város Önkormányzatával együttműködésben 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban, 2017-ben a látogatószámhoz (kb. 4000 fő) mérten otthonos színtérnek bizonyult a Zalaegerszegi Városi Sportcsarnok, ami 2018-ban is helyet ad a Mézfesztiválnak. Számos hazai és határon túli elismert szakember, méhész vesz részt a rendezvényen előadásukkal, termékeik bemutatásával, ezzel is emelve a rendezvény színvonalát. Az idei évben is szeretnénk folytatni az általános iskolás diákok számára meghirdetett vetélkedőt és rajzversenyt, hogy a felkészülés során maguk járjanak utána az értékes és hasznos információknak.

A fesztivál nagyon fontos a hazai és határon túli méhészek, a mézfogyasztók számára, hisz a rendezvény célja a méhészközösségek szakmai fejlődése (előadások, bemutatók), a Kárpát-medence méz és méhészeti termékeinek népszerűsítése, kínálatának bemutatása és vására, a határon átnyúló méhész szakmai és baráti kapcsolatok ápolása.

A Kárpát-medencei Mézfesztivál ad helyet a méz, méhészeti termékek és eszközök népszerűsítésének, a Kárpát-medence sokszínű méz kavalkádjának bemutatásával, emellett az Egyesület számos magas színvonalú vallási (mézszentelő szentmise), kulturális (helyi és térségi kulturális egyesületek, csoportok) és egyéb (pl. gasztronómiai, egészségügyi szakember előadás a méz és méhészeti termékek jelentőségéről) műsorral várja a gyermekeket és felnőtteket egyaránt. A Kárpát–medencei Mézfesztivál egyik kiemelkedő eseménye a hazai és határon túli Mézlovagrendek találkozója, szakmai tapasztalatcseréje. A Söjtörön működő Ambrózia Mézlovagrend célja a kiváló minőségű magyar méz, kiemelten a zalai akácméz hírének öregbítése, gasztronómiai és egyéb rendezvényeken, mézes napokon való aktív részvétel határainkon belül és túl, kapcsolatok ápolása, ismeretterjesztés. Díszes öltözékükkel és méltóságteljes viselkedésükkel a rendezvények színvonalát messzemenőkig emelik, ismereteik átadásával öregbítik a méhész szakma hírnevét.

Egyesületünk szoros kapcsolatot ápol a hazai és a határon túli méhészközösségekkel, mely kapcsolatok ápolásának fontos színtere szintén a Kárpát–medencei Mézfesztivál.

2014-től hagyományteremtő jelleggel kapcsoltuk össze a Mézfesztivált a térségbeli kézművesek és házias jellegű termelői élelmiszerek vásárával. Ez mind a rendezvényünk színvonalát, mind látogatottságát jelentős mértékben növelte. 2018-ban is szeretnénk hasonlóképpen összehozni a méhészeti és termelői termékek célközönségét.

A mézfesztiválon lehetőséget nyújtunk szórakozásra és hasznos időtöltésre a családok legkisebb és kissé nagyobb tagjai számára a játszóházban. A gyerekek szakképzett pedagógusokkal, népművelőkkel készíthetnek mézes, viaszos termékeket: mézeskalács, karácsonyfadísz, egyéb kézműves termékeket. Rajzolhatnak, színezhetnek, díszíthetnek és megtanulhatják a régi népszokásokat és a már elfeledett kézműves technikákat. A játszóház szolgáltatásaként a korongozást is kipróbálhatják felnőttek és gyerekek egyaránt. Lehetőséget szeretnénk biztosítani arra, hogy a család minden tagja megtalálja a neki megfelelő elfoglaltságot: vásárlás, mézkóstolás, kulturális programok – népzene, néptánc, humor, színházi jellegű előadás- bábjáték, vetélkedés (mézfelismerő verseny), szakemberek számára: méhészeti ismeretterjesztés a szakmai előadások alkalmával.