rend

Eredet

Az „Ambrózia" Mézlovagrend a Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesülete keretében működő, önálló jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeti egység. Alapíttatott: 2005.év decemberében.

A Mézlovagrend névadója

Az „Ambrózia" a görög mitológiában az istenek eledele volt, italuk pedig a nektár. A szó jelentése: halhatatlan.

A legenda

A görög-római mítosz az istenektől származtatja a méhet. Az Olympus isteneinek legkedveltebb tápláléka a méz volt. Ennek bizonyságára álljon itt a következő legenda: Zeus Kronos és Rhea fia volt. Rhea, hogy fiát, Zeust a falánk Kronos feneketlen gyomra elől megmentse, férjének egy pólyába göngyölt kődarabot adott, a csecsemő Zeust Kréta szigetére vitte, ahol a kitett gyermeknek az Idahegyi méhek mézet, egy sas pedig ambróziát hordott eledelül. Az álmoskönyv szerint: a méhecske álmunkban is a szorgalom, a rendszeretet, az alkalmazkodás, valamint az egyéni érdekeket megelőző közösség iránti elkötelezettség jelképe. A „méhcsípés" új ismeretséget, vagy szerelmi kapcsolatot ígér. A méz általában a jó egészség jeleként értelmezhető.

A mézlovagrend az egyesületünk megjelenésének reprezentatív formája. Tagjai fontos feladatot látnak el a mézreklám, a cserekapcsolatok és az egyesületünk jó hírnevének öregbítésében.