cimer

Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesülete

Egyesületünk 1993. március 27-én alakult a pusztaszentlászlói, baki és söjtöri szakcsoportokból kialakult Méhész Klub tagjaiból. 61 méhész lett alapításkor tagja az akkor még Söjtöri Területi Méhész Szervezet nevű egyesületnek. Elnöke Jordán Ferenc lett, aki több, mint 2 évtizedig tartotta össze a közösséget, munkája példaértékű és mutatja elhivatottságát a szakma és a közösség iránt.

2004. évben változott az egyesület alapszabálya és neve, valamint kibővült az elnökség és a Felügyelő-bizottság. Új nevünk: Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesülete. Az új elnökség hatalmas lendülettel vágott bele a munkába, Bukics János nevéhez fűződik a 2004. évben Zalaegerszegen első alkalommal megrendezésre kerülő Kárpát-medencei Mézfesztivál, valamint 2005. évben az Ambróza Mézlovagrend megalapítása is.

2005-ben egyesületünk belépett az Országos Magyar Méhészeti Egyesület tagjai sorába.

2014 évben az addigi söjtöri székhely megváltozott, az új elnök került beiktatásra Czémán László személyében, címünk az alábbira változott: 8767 Felsőrajk, Rajki-hegyi út 9.

Az egyesület elmúlt 25 évében a hazai kapcsolatok mellett külföldi ismeretségek is kialakultak: a felvidéki Ipolyvölgye Méhész Egyesület, a székely Hargita Megyei Méhész Egyesület, a szlovén Lendvai Méhész Egyesület méhészeivel tartjuk a barátságot. Az évente megrendezésre kerülő Mézfesztivál kiváló alkalmat ad a kapcsolatok ápolására, vendégül látjuk a hazai és a határon túli mézlovagrendeket.

Egyesületünk rendszeresen szervez szakmai Tere-Feréket, minden hónapnak a második keddjén várjuk méhészeinket és az érdeklődőket szakmai előadásokkal.
Január-február hónapokban heti rendszerességgel szervezünk méhész-szakmai előadásokat.

A nyár végén minden évben megrendezésre kerül a Méhész-szombat, változó helyszínnel, az egyesület valamely tagja mutatja be méhészetét 1 napos program keretében vacsorával, beszélgetéssel zárva.

Minden évben, 2018-ban immár 15. alkalommal rendezzük meg a Kárpát-medencei Mézfesztivál és Termelői Vásárt december első hétvégéjén, mely rendezvény nem titkolt célja a méz népszerűsítése és a mézfogyasztás ösztönzése.

Söjtörön található közösségi házunk, Méhész-Méh-Méz Bemutató Színtér néven szerepeltetjük. Az ingatlan az önkormányzat tulajdona, de a képviselő-testület számunkra ingyenesen rendelkezésre bocsátotta. Korábbi években Leader pályázatból felújításra került. Kisebb létszámú összejöveteleink, elnökségi ülések, megbeszélések, közösségi rendezvényeink fontos helyszíne.

Jelenlegi taglétszámunk 180 fő, akik 15.734 méhcsaládot gondoznak Zala megyében.

ELNÖKSÉG

 • Elnök: Czémán László
 • Alelnök: Tarsoly Tibor
 • Elnökségi tagok:
  Kovács Róbert
  Mátyás Ferenc
  Németh László
  Tóthné Kiss Judit

FELÜGYELŐ BIZOTTSÁG

 • FB Elnök: Szekeres János
 • FB tagok:
  Könyves László
  Pais István

Tiszteletbeli elnök: Jordán Ferenc